Специалната награда за пациентски проект в рамките на петите годишни награди „Иновации и добри практики в здравния сектор“

Д-р Бояна Петкова, съпредседателка на Ида – фондация за палиативни грижи за деца, получи днес от името на екипа специалната награда за пациентски проект в рамките на петите годишни награди „Иновации и добри практики в здравния сектор“.

„Любовта ми към палиативните грижи датира още от следването ми в Германия. Тогава разбрах, че там, където достигаме границата на медицинските, хирургичните, фармакологичните и технологичните си възможности, пациентът остава сам и изоставен. Когато в изречението присъства думата „деца“ , това ни плаши, и ни отдалечава, и ни стъписва, и не ни позволява да се приближим достатъчно, за да видим как да направим така, че тези малки пациенти и цялата им среда да не са толкова изолирани там, където медицината е достигнала ръба на възможностите си“, разказа д-р Петкова.

Венелин Стойчев, социолог, част от екипа на Ида допълни, че наградения проект е силно иновативен не заради някаква технологична иновация. „Отвъд техническите джаджи, колкото и важни да са те, надяваме се с този проект да покажем, че могат да бъдат правени публични здравни политики в България, базирани на доказателства, на прогнози, и с кауза“.

Scroll to Top