… и след нея

Фондация „Ида“ е едва в началото на своята дейност. Палиативните грижи в България не са развити – няма обучение и специалност по палиативна медицина, не съществува правна и административна рамка, която да определя кой, кога, как, къде може да оказва палиативна грижа. НЗОК финансира палиативни грижи САМО за възрастни и САМО за онкоболни в рамките на 20 дни в последните 6 месеца от живота. За деца никъде не се говори…

Ние не знаем колко са тези деца – можем само да предполагаме на базата на екстраполация на данни от други държави, че говорим за около 5 000 деца, нуждаещи се от палиативна грижа в България. Не знаем къде живеят, какви са техните заболявания, какви са техните нужди и нуждите на семействата им и как бихме могли да започнем да им помагаме.

В момента екипът на фондацията работи по проект за картографиране на нуждите и ресурсите за палиативни грижи за деца в страната, тъй като без данни нямаме аргументи. За тази цел провеждаме анкети, интервюта и фокус-групи с родители (и деца), лекари и други възможни заинтересовани страни. Стараем се също така да изграждаме международни контакти, като посещаваме конференции и обучения. 

Нуждаем се от средства за разгръщане на капацитета на организацията и разширяване на обхвата на дейностите, вкличително пътувания, наем на помещение за провеждане на групи за подкрепа и събития за децата и семействата, стартиране на програма, със средствата от която да изпълняваме желания на тежко болните деца и др.

В рамките на инициативата “България дарява” можете да ни подкрепите с дарение по банкова сметка

Първа иинвестиционна банка
IBAN: BG23FINV91501217275313
BIC: FINVBGSF

или чрез дарителски SMS с текст на латиница DMS IDA на номер 17 777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и A1). За абонаментни дарения и други начини за даряване посетете https://dmsbg.com/11790/dms-ida

(За абонати на Telenor, Mtel и VIVACOM цената на 1 SMS е 1 лв., за потребители на предплатени услуги 1 SMS е 1,20 лв. с ДДС, за абонаментни дарения стойността е 2 или 5 лв. месечно.)

Благодарим на всички наши поддръжници, които разпознават дейността ни като значима, и подкрепят усилията ни!

– От екипа на Фондацията


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *